Guide: Så tar du bra produktbilder

iStock-1191636159.jpg

Om du ska sälja något på nätet är bilder A och O. De konditorier som säljer bäst online, gör det ofta på grund av sina produktbilder. Kunderna köper med ögonen – och det gäller särskilt tårtor. Tårtor är en känslomässig produkt, som ofta används vid tillfällen där människor samlas för att fira något. Kunderna letar därför efter något som ger dem en bra känsla. En bra bild kan då betyda skillnaden mellan ett köp och att kunden går någon annanstans.

Många tror att det är dyrt att ta bra bilder, men man behöver inte nödvändigtvis anlita en professionell fotograf eller köpa dyr kamerautrustning. Kameran på de flesta nya mobiler är mer än bra nog. Det handlar inte så mycket om utrustning utan mer om hur man framhäver det estetiska genom bakgrund, ljus och vinkel.

Om du har en mobiltelefon med en hyfsat bra kamera och följer tipsen i denna artikeln, så kommer du väldigt långt. Och om du i tillägg följer vårt viktigaste råd om att ta bilderna i ett horisontellt / liggande format och med mycket luft runt tårtan, ja då kommer du att lyckas!

Vilka tårtor ska du prioritera?

Vi förstår att det kan vara svårt att få ta bilder av alla tårtorna samtidigt. Då rekommenderar vi att hitta en fast plats där ni kan ta bilder allt eftersom tårtorna blir tillgängliga. En bra början är att ta en bild på de mest populära tårtorna först och lägga upp dem i webbutiken, och sedan ta de andra tårtorna successivt efteråt. Tänk även på att ta bilder av tårtor som rör speciella sammanhang så som studenten och morsdag, och lägg ut dem som egna tårtor i webbutiken. Det gör det lättare för kunden att välja riktig tårta och ökar därmed försäljningen.

Det är viktigt att ha ett enhetligt uttryck på bilderna, så om du ska ta bilder av tårtorna på olika tidpunkter, är det klokt att ta bilderna med samma ljus och bakgrund. Om inte så kan det framstå som lite stökigt i webbutiken.

Presentation

Tårtor ser som oftast fina ut, men om du du ska ta produktbilder rekommenderar vi att lägga lite extra tid på tårtan. Samtidigt är det viktigt att tårtan inte dekoreras med mer dekorationer eller väldigt annorlunda än vad som är standard, så att kunderna inte blir besvikna om de beställer tårtan utifrån bilden.

Sätt tårtan på en vit tallrik eller ett tårtfat. Det gör att tårtan får höjd som gör det lättare att ta bilder av tårtan i rätt vinkel. Se till att tallriken eller fatet är rent och snyggt.

Bildformat

Detta är vårt allra viktigaste råd: För vanliga tårtor rekommenderar vi att bilderna tas i ett horisontellt / liggande format och med mycket luft runt tårtan så att det blir lättare att beskära bilden i efterhand. För höga tårtor rekommenderar vi ett vertikalt / stående format (se exempel nedan).

Vinkel

När det kommer till tårtor är det trevligt att fota från lite olika vinklar för att lyfta fram olika delar av tårtan. Om du har möjlighet kan det också vara användbart att skära ut en bit av tårtan och ta en bild på hur det ser ut inuti. Ofta ser kunderna fina tårtor, men tänker "men vad är det i den?". Om du kan visa det är sannolikheten att de beställer den ännu högre. Eventuell osäkerhet som kunden kan ha kommer att minska chansen att de beställer.

Vi rekommenderar att man tar bilder av tårtan i tre olika vinklar:

  1. Snett från sidan och ovanifrån (för att se hela tårtan)

  2. Rakt uppifrån (för att se toppen av tårtan och dekorationer mer detaljerat)

  3. Skuren i (för att se fyllningen till tårtan)

Exempel 1 - Snett från sidan och ovanifrån (för att se hela tårtan)

Exempel 2 - Rakt uppifrån (för att se toppen av tårtan och dekorationer mer detaljerat)

Exempel 3 - Skuren i (för att se fyllningen till tårtan)

Exempel 3 - Skuren i (för att se fyllningen till tårtan)

 

Layout och bakgrund

Välj rätt yta: En klassisk vit duk är alltid ett tryggt val och framhäver tårtorna väl, samt ger bilden extra djup. Vill du gå efter en mer rustik och hemmagjord känsla kan du testa att ta bilderna på ett träbord eller en skärbräda i trä.

Välj den rätta bakgrunden: Bakgrunden bör vara neutral och inte hamna i fokus så att det är tårtan som ögat dras till. Har du en ljus vägg eller en stor vit pappersduk som du kan hänga upp bakom tårtan så kommer du långt med det. När du väljer en yta och bakgrund så bör du använda samma till alla dina tårtor, så att de passar så bra som möjligt tillsammans på webbutiken.

Ljus

Den absolut viktigste faktoren för att få en bra bild är ljuset. Bra ljus är nyckeln för att framhäva texturer och färger på tårtorna.

Ljuskälla: Naturligt dagsljus är det bästa ljuset för fotografering. Så det är optimalt att ta bilder nära ett fönster, men inte i direkt solljus. Om solljuset är direkt in i fönstret föreslår vi att fönstret täcks med en vit gardin så att ljuset filtreras. Det är dock bäst att ta bilder på en molnig dag. Då blir ljuset naturligt mjukt och diffust.

Om det inte går att ta bilderna i naturligt dagsljus, är det viktigt att belysa tårtorna med ljus från lampor, men försök då att inte lysa direkt på tårtan.

OBS! Var försiktig med att använda blixt. Bilder som blir tagna med blixt slutar ofta med att bli överexponerade och tårtorna blir bleka och kan försvinna något.

Ljusriktning: Här kan man experimentera lite med vilken riktning som är bäst i förhållande till rum och plats. En bra lösning kan vara att få ljuset från sidan för att framhäva texturen och skapa en snygg skuggeffekt.

Se till att inte få för starka skuggor på produkten. Du ska bara framhäva texturen och inte skapa skuggor som får tårtan att verka oaptitlig. Om du ser tydliga skuggor på produkten, försök att placera tårtan en annan plats eller ta bild från en annan vinkel.

Undvik belysning mot tårtans framsida. Ljus framifrån har en tendens att skapa ljusfläckar i bilden så att teksturen och färgerna i produkten inte kommer fram lika bra. Detta kan få tårtan att se tråkig ut.

Se också till att tårtan inte står i direkt motljus då detta skapar en mörk siluett runt tårtan.

 

Mer inspiration

Det här var några grova riktlinjer för hur man får bra bilder på tårtorna, men foton är mer konst än vetenskap. Så det bästa tipset är att våga testa och prova dig fram - gärna med lite olika plaster och ljus.

Här är några exempel på bagerier vi tycker har bra produktbilder - kika gärna och låt dig inspireras!

Börje Olsson Konditori
Brogyllen
TeWe’s Konditori
Cederleüfs & Svenheimers
Ahlströms konditori

Nyckelorden för att ta bra tårtbilder är diffust naturligt ljus, ren bakgrund som inte hamnar i fokus, elegant styling och bra vinklar som lyfter fram tårtans goda sidor, både utvändigt och inuti.

Föregående
Föregående

Frigör tid - minska jobbet med fakturor